ÄBU 2018

“Dalarnas Original”

 

Resultat ÄBU 2018

Anmälda till ÄBU 2018

ÄBU 2018 PM

Info

Sweden Runners hälsar er varmt välkomna till den andra upplagan av fantastiska Älvdalen Backyard Ultra den 16 Juni 2018 i Älvdalen. 2017 års Älvdalen Backyard Ultra blev en succé långt över förväntan. Där kom 72 st till start och vi har nog aldrig sett så många glada miner och leenden som den 17/6 – 2017!

Backyard Ultra
Ett annorlunda spännande, socialt och familjärt löpkoncept

 

 

Om ÄBU

Älvdalen Backyard Ultra  går på en slinga som mäter 6706 meter och är inte som ett vanligt ultramarathon där man springer på en viss tid eller sträcka. Starten av loppet är kl 10:00 sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på varv två, tre osv. Löpare som inte kommer till start inför nästa varv dvs nästa hel timme är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Man får inte heller avstå ett varv för att sedan fortsätta igen, dvs varven måste ske i följd. För att komma med på resultatlistan måste man klara av ett varv. Löpare som fortsätter springa vid varje ny start är delad etta och som vinnare står den löparen som är uthålligast och ger sig sist.

Detta är ett koncept som gör att man behöver inte vara den mest tränade eller uthålligaste för att deltaga. Klarar du att ta dig runt 6.7km på en timme så är du med på resultatlistan och kommer att få medalj som visar att du deltagit i Älvdalen Backyard Ultra 2018. Detta är även ett koncept som gör att du kan nå distanser som du aldrig trodde var möjligt. Det är många som springer sin första mil sitt första halvmarathon och framförallt är det många som siktar på att nå marathondistansen på 42.2km. Eller varför inte sikta på dom riktiga ultradistanserna 50 miles och 100 miles?

Det gäller att lägga upp loppet smart. Springer du snabbt och njuter av en längre paus i startområdet innan nästa start eller du tar det lugnt och sparar energi, taktiken är upp till dig!

 

 

Klasser

I Älvdalen Backyard Ultra kommer det att finnas 3st klasser, dam, herr och lagtävling. 1:a, 2:a och 3:a kommer att koras i dam och herr klass. Alla får individuella resultat även om man ingår i ett lag.

För att ställa upp i lagtävlingen måste man vara minst tre deltagare från samma förening eller företag. Det är dom tre deltagarna med flest varv från varje förening eller företag som man räknar ihop för att kunna kora en vinnare i lagtävlingen. I lagtävlingen gäller samma regler som ovan.

Varför 6706 meter?

På 24 varv når man 100miles (160.93km) vilket är en riktig drömgräns för många ultralöpare.

Vilket betyder att 12 varv gör att du når 50miles (80,4 km) en riktigt fin distans det med.

För många löpare eller icke löpare är marathon distansen 42195 meter en dröm som man uppnår under varv sju. Här kommer du även att kunna kalla dig Ultralöpare!

I Sverige slogs det nya rekord under 2017 när Nina Eibring sprang 31 varv och Emir Halalkic sprang 34 varv under Trosa Ultra Backyard! Alltså 207,9 km respektive 228 km! 

I USA har Guillaume Calmettes vunnit Big Dog Backyard Ultra med 59 varv!

Loppet är inspirerat från vikingatiden och Sandefjord, Norge där vikingar en gång regerade. Alla som startar loppet anses vara Trälar (slav) tills deltagaren har passerat Ultra distans (mer än 42195meter) och då koras man till en äkta Viking. Vinnarna av loppet blir därför självklart korade som Vikinga Kung och Vikinga drottning!

Liknande tävlingar

Det finns fyra stycken Backyard Ultra till i Sverige där även BUS arrangeras av Sweden Runners.
Backyard Ultra Sydkusten (BUS) Vårt eget lopp
Lurs Backyard Ultra (LBU)
Trosa Ultra Backyard (TUB)
Örebro Backyard Ultra (ÖBU).

Sociala Medier

Glöm inte att gå in och följ och gilla oss på sociala medier och kom ihåg att bjuda in alla era vänner!

Facebook: Älvdalen Backyard Ultra
Facebook: Sweden Runners
Instagram: alvdalenbackyardultra
Instagram: swedenrunners

Varvningsområdet

Varvningsområdet kallas den plats där vi kommer att ha start och målfållan, energi och vätskestation och toaletter.

Här kommer ni också att kunna slå upp era egna tält och skapa er egen lilla campingplats för dagen. Det är väldigt skönt att ha med sig ett tält och “brassestol”. Tältet för att lägga sina saker i och stolen eller liknande för att vila i eller ta hand om sina fötter m.m. Eller helt enkelt bara för att sitta och sola i!

På varvningsområdet och efter att ni sprungit ett varv kommer ni att hitta en välfylld energistation. Här kommer det att serveras vatten, saft, läsk, varm buljong, chips, godis, saltgurka, frukt, sportdryck m.m.

Älvdalen

Älvdalen vill visa upp sig från sin bästa sida lördagen den 16/6-17/6 och fortsätta vara vackert. Vi ber er därför att tänka på att inte skräpa ner längs banan. Om ni har något att slänga ta med det till varvningsområdet där ni kan slänga det. Där kommer även att finnas en papperkorg ca en km in på banan om man har med sig något ut på ett nytt varv och inte vill bära med sig skräpet hela vägen. 

Förhoppningsvis så står det mycket folk längs med banan som hejar på oss och då vill vi löpare visa att vi värnar och tänker på miljön och vår vackra natur.