Intervju med Magnus Högfeldt inför Backyard Ultra VM

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för ca 60 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan, men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 19 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Kungen av mantran och lagets Youtuber, Magnus Högfeldt, tar plats i laget! Att sista-minuten beslut leder till något bra tycks vara återkommande, ÄBU 2024 var inget undantag och 41 varv gav en start i lag-VM.

Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 

Jag kallar mig för ambitionsmotionär, som en liten distinktion mot elitmotionär vilket jag inte är. Men jag har väl kanske ett uns större ambition i mitt tränande än den genomsnittliga motionären, så då dök  begreppet ambitionsmotionär upp. Springer mest, men ”missbrukar” även andra konditionsidrotter såsom längdskidor. Utöver det är jag trebarnsfar med samma fru (ja, det är en vanlig följdfråga), bor i en förort till Stockholm och driver ett företag som heter SportOffice.

Berätta om loppet som tog dig in i VM-laget. Hur var det?

Jag lyckades kvala under årets upplaga av Älvdalen Backyard Ultra, som alltså var ett silver ticket lopp. Det var inte långt från att det inte blev någon start då min dotter tog studenten två dagar tidigare och det kändes befängt att tro att man skulle kunna prestera skapligt så kort inpå en rysligt stressig period med otroligt lite sömn på kontot. Men lusten att kuta övervann och rätt som det var så stod jag på startlinjen. Det tog ett tag att komma in i loppet, men efter sisådär tio varv hittade jag ett fantastiskt mantra för dagen (eller snarare dygnen) som var ”run effortless”. Och med de orden vidtog en backyard-eufori som ledde ända fram till seger efter 41 varv, assisterad av Tomas Stöt (som vi vid det laget också trodde sprungit in sig i laget, lite snopet att det så inte förblev).

Hur kom det sig att du började med Backyard Ultra från början?

Oklart hur jag först hörde talas om det, men likt ovanstående lopp i Älvdalen var även min första BYU en spontanare. Det var Lidingö BYU 2021 som jag dagen innan hörde av mig till och undrade om det fanns någon reservplats, då det var fullt. Någon timme senare hoppade någon av och in kom jag. Minns att jag då i smått panik ringde min klubbkompis Niklas Sjöblom, som jag hört hade ”vissa erfarenheter” av Backyard. Jag blev väl inte fullärd, men grundkurs 1-A fick jag i mig så pass att det i alla fall räckte till 14 varv.

Har du någon mental strategi eller mantra som du använder dig av när det blir tufft?

Ja. Massor… Jag har oerhört stor tilltro till den mentala biten och använder mig gärna av mantran. Men. Jag har svårt att återanvända mantran, utan de måste på något sätt vara unika för respektive lopp. Dessutom har jag med få undantag fått någon effekt i mantran som jag inte arbetat in under förberedelserna till loppet. Det är först då de får betydelse och har bärkraft under loppet. Så att det där ”run effortless”, uppdiktat i stunden, fungerade så bra under årets ÄBU var tämligen unikt. Kanske undantaget som bekräftar regeln.

Tre snabba: 

Det här ser du mig göra mellan varven: Spelas det bra musik skulle jag helst vilja dansa, men den aktiviteten tillhör ju det mindre smarta, så det blir vila istället.

Det här äter jag helst under ett lopp: Nutrition – min akilleshäl. Inledningsvis lite mat, därefter sportdryck och gels, efter ett tag mer banan, mot slutet blåbärssoppa och Yalla yoghurt.

45 minuters varv eller 55 minuters varv? 45. Run effortless!!!

Till sist, vad ser du mest framemot med att representera Sverige i Backyard Ultra VM den 19 oktober?

Att få springa som ett lag. Tveklöst.

Tusen tack Magnus för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 19 oktober kl 14.00 ifrån FysKompaniet i Bromölla. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor