Intervju med Niklas Sjöblom inför Backyard Ultra VM

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för ca 60 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan, men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 19 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Vi sparar det bästa till sist, iallafall om man ska se till antalet löpta varv. Niklas Sjöblom ingår i Team Sweden men bor faktiskt i ett annat land. Så länge det bjuds på Viktors specialité springer han med glädje ett varv till.. och ett till..!

Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 

Jag är gift och har två barn, är ursprungligen från Stockholm men lever i Schweiz sedan flera år tillbaks. Vid sidan av familj och arbete har löpning varit en stor del av mitt liv sedan 2008. Jag gillar både att springa tävlingar fort på tid (t ex marathon) och mer mentala längre utmaningar som just Backyard Ultra. Det är tredje gången jag är med i lag-VM (tidigare för Sverige och Schweiz) och jag har kvalat in till ”VM” på Big’s två gånger.

Berätta om loppet som tog dig in i VM-laget. Hur var det?

Jag sprang 62 varv på Backyard Masters, the race of the champions i Tyskland i maj 2023. Det var ett bra lopp med drygt 30 likasinnade och seedade löpare från hela världen. Det var mestadels roligt, jag fick fantastisk support av Viktor och det fungerade som kval och genrep inför Big’s i oktober 2023.

Hur kom det sig att du började med Backyard Ultra från början?

Jag deltog i och vann min första backyard-tävling 2019 på Lidingö. Jag tycker att backyard på många sätt är en perfekt mental utmaning; det handlar ju helt enkelt om att inte ge upp.

Har du någon mental strategi eller mantra som du använder dig av när det blir tufft?

Jag har massor av knep, men kortfattat är grunden att tro på sig själv och att ta ett varv i taget.

Tre snabba: 

Det här ser du mig göra mellan varven: Vila

Det här äter jag helst under ett lopp: Teffgröt (teff från Etiopien, tillagad av Viktor)

45 minuters varv eller 55 minuters varv? 45 min på nätterna och 55 min på dagarna

Till sist, vad ser du mest framemot med att representera Sverige i Backyard Ultra VM den 19 oktober?

Gemenskapen att tävla som ett lag och att få ett resultat vi kan vara stolta över!

Tusen tack Niklas för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 19 oktober kl 14.00 ifrån FysKompaniet i Bromölla. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor