Älvdalen Winter Trail

Älvdalen Winter Trail

Varmt välkomna till löparmeckat Älvdalen och till detta testår av den första upplagan av Älvdalen Winter Trail lördagen den 11 mars, ett lopp skapat av Sweden Runners i samarbete med Älvdalens Snöskoterklubb!

 

DATUM
11 Mars 2023 med start kl 09:00

DISTANSER
60 km
40 km

ANMÄLAN
En startplats kostar 599 kr och du anmäler dig HÄR
OBS: Endast 50 platser detta år

I anmälan ingår:
– 1 st par goodr solglasögon istället för medalj
GPS Tracking
– Elektronisk tidtagning & Liveresultat
– Nummerlapp
– Umara sportdryck på ett ställe längs banan
– GPX-fil

Allmänna villkor

VAD MENAR VI MED TESTÅR?
Vi har arrangerat många lopp men det är första gången vi arrangerar ett långlopp mitt i vintern. Det ställer mer krav på oss som arrangörer och dig som deltagare. Loppet är också väldigt beroende av vädret, tex så kan vädret ställa till så stora problem att loppet måste ställas in endast någon dag innan start. Därför har vi i år valt att endast ha 50 st startplatser för att se hur allt funkar med tex väder och framförallt säkerheten och hur vi kan arbeta med det. Vi ska ta reda på vad som var bra, vad var mindre bra så att vi kan ta med oss detta när vi växlar upp inför kommande år.

VAD HAR DU ATT SE FRAM EMOT?
Ja även om det är ett testår så kommer Älvdalen Winter Trail att bjuda dig på ett fantastiskt vinterlopp som springs på hårt packade (självklart beroende på väder) snöskoterleder som Älvdalens snöskoterklubb har sladdat och underhållt hela vintern. Längs banan bjuds du på härlig vinternatur, finfina vyer och du har en riktig upplevelse att se fram emot. Vi tror att kanske redan nästa år om allt faller väl ut så kommer detta bli Sveriges absolut häftigaste vinterlopp framöver!

LOPPET PRESENTERAS AV GOODR
Loppet presenteras av Goodr Sverige och alla anmälda deltagare får vars ett par schyssta goodr solglasögon. Ett par brillor som kommer sitta som en smäck när förhoppningsvis vårvinter solen värmer er längs banan! www.goodr.se

Älvdalen Winter Trail

BANAN
Banan går till 98% på skoterled. Skoterled som sladdats under större delen av vintern, vilket betyder att om vi har vädret med oss så blir det fint hårt underlag med bra grepp att springa på. En bana landar på ca 60 km och detta är huvudbanan som tar dig till dom vackraste delarna av banan där man tex passerar Evertsbergssjöarna och där man har en fantastisk fin klättring upp mot Märråberg. Den kortare banan på ca 40 km bjuder på en fin klättring med fina vyer upp mot Dysberg och på vägen hem kommer du få springa på och passera vackra Rämmasjön.

Banan kommer att delvis vara uppmärkt med en orange pil där man ska göra en sväng, pilar som Älvdalens Skoterklubb satt upp. Men varje deltagare måste ha med sig så att man kan följa en GPX fil som vi skickar ut inför loppet. Föredragsvis så laddas denna upp till din klocka om möjligt då mobiltelefonen kommer vara en del av din säkerhet i den obligatoriska utrustningen.

LÄNK TILL ÄWT 60 KM
LÄNK TILL ÄWT 40 KM

Älvdalen Winter Trail

Höjdprofil ÄWT 60KM

Älvdalen Winter Trail

Höjdprofil ÄWT 40KM

Älvdalen Winter Trail

 

GPS TRACKING

Alla löpare kommer att springa med varsin GPS tracker så att vi har möjlighet att följa löparna ute på banan. Främst för extra säkerhet samt så att supportrar, familj m.fl. kan följa löparna. HÄR FÖLJER NI LÖPARNA

DELTAGANDE SKER PÅ EGEN RISK
Precis som alltid så sker deltagande på egen risk men eftersom att detta är ett testår så ställs det ännu högre krav på dig som deltagare. Det kommer tex detta år inte finnas nån extra sjukvårdsutbildade funktionärer utmed längs banan och det är också oerhört viktigt att du vet att du kan ta dig an utmaningar som detta och ser till att ha med dig den energin som krävs för ett vinterlopp likt detta.

OM DU BRYTER
Om du väljer att bryta detta lopp så kommer det att krävas väldigt goda grunder för att kunna bli hämtad. Och det kommer endast att finnas ett par ställe med möjlighet att bli hämtad på (dessa platser presenteras inom kort). Om du skulle bryta så håller du dig varm med den obligatoriska utrustning som specificeras nedan. Du kontaktar också tävlingsledningen på nummer som du får i PM inför loppet. Om det är akut och allvarligare så ringer man 112

SÄKERHET
Att springa ett vinterlopp kan innebära fler risker och även om detta är ett testår för loppet så gör vi vårt yttersta för att skapa ett säkert lopp. Men det finns en hel del att tänka på som du bör ha med dig för att göra ditt lopp så behagligt som möjligt.

Tänk på:

 • Att springa i kyla förbränner mer energi
 • Vinterunderlaget du springer på bjuder på extra motstånd och kräver mer energi
 • Det är väldigt lätt att slarva med energiintaget vid kyla så ha en ordentlig plan innan du startar loppet.
 • Din mobiltelefon har du med i första hand som en säkerhet. Tänk på att batteriet blir sämre av kyla så lägg din telefon på ett ställe där den är skyddad och kanske till och med värms upp av din kroppstemperatur.
 • Om möjlighet finns spring med en kompis och ta er an denna utmaning tillsammans.
 • Som deltagare så uppmuntrar vi också dig att ha koll på dina medlöpare i spåret. Rapportera till tävlingsledningen om du tycker att något kanske inte står rätt till med en annan deltagare.
 • Tänk på att vi springer på skoterleder och det kan komma trafik på leden. Så håll höger och var så uppmärksam du bara kan.

EN OBLIGATORISK KARTA
För att underlätta och enklare kunna hitta din position om du skulle vara i behov av hjälp under loppet så har vi skapat en karta med hjälp av Google Maps där du på ett enkelt sätt kan berätta mellan vilka punkter du befinner dig. Så denna karta ska du ha i din telefon och vi kommer att skicka länk till den via PM samt att vi kommer att länka här. Denna karta kommer också att markeras ut med start/mål samt där du kommer ha möjlighet att fylla på med sportdryck. Se karta HÄR

OBLIGATORISK UTRUSTNING

A. På kroppen

 • Underställströja
 • Vindjacka
 • Vindbyxa/Tights
 • Mössa
 • Handskar
 • Skor

Klädsel är väldigt individuellt men ovan klädsel är obligatorisk och ska finnas med. Självklart anpassas klädsel efter en själv men tänk på att det är ett långt lopp och ju fler timmar det gått desto större risk att man kyls ner. Lager på lager är alltid bra att tänka och värmande mellanlager kan vara bra att ha med.

B. I ryggsäcken

 • Löparryggsäck eller liknande
 • Extra underställströja
 • Lättare extra jacka eller tröja. Tänk att du ska kunna hålla dig varm vid skada/olycka
 • Laddad mobiltelefon med tävlingsledningens nummer samt punktad Google Maps karta
 • GPX fil över banan, föredragsvis i klocka (Har man den i telefonen bör man fundera på om man kan ha en extra telefon eller om man kan lösa det på annat vis)
 • Solglasögon om det är soligt väder (Du får ju ett par goodr innan start 😎)
 • Första förband och elastisk binda
 • Visselpipa
 • Reflexväst eller liknande att dra på sig när det blir mörkt eller om man blir skadad och inte kan ta sig framåt
 •  Pannlampa att dra på sig vid mörker
 • Minst 1,5 liter vätska
 • Energi så att du klarar av hela utmaningen

Älvdalen Winter Trail

VISA HÄNSYN TILL NATUREN
Älvdalen bjuder på en väldigt fin natur och vi vill att det ska förbli så. Vi vill lämna området och banan i samma skicka som innan loppet vilket betyder att alla deltagare är skyldiga att ta hand om sitt skräp. Får vi reda på att någon kastat sitt skräp leder detta till diskvalificering för personen som skräpat ner. Passeras en koja med papperskorg eller liknande så ta med ert skräp och lämna det inte i kojan. Toalettbesök sköts på ett snyggt sätt utanför leden.

VÄDER OCH VIND
Vi rår inte över väder och vind vilket gör att ett beslut om att ställa in tävlingen kan dröja ända fram till nån dag innan det är dags för loppet. Skulle loppet bli inställt detta år så betalas startavgiften tillbaks. Information om vi skulle behöva ställas in skickas då ut asap efter beslut. Det är din skyldighet att hålla koll på din mail samt på denna sida och se vad som gäller inför loppet.

Väder som skulle kunna leda till att ställa in är om det blir extrem kallt eller om vi har milt väder över lång tid vilket skulle kunna leda till att det blir svårt att passera över sjöarna.

KONTAKT
Har du frågor så är du välkommen att kontakta oss på lopp@swedenrunners.se

Älvdalen Winter Trail