Intervju med Rasmus Stenemo inför Backyard Ultra VM

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för ca 60 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan, men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 19 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Foto: Alex Zauner

Det går som på räls, alla tider på dygnet, när Rasmus Stenemo tuffar fram. Att möta problem med en avslappnad attityd tycks fungera bra och ledde till en Silverticket-vinst efter 39 varv!

Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 

Är en 43-årig tvåbarnspappa, boendes i Varberg men är ursprungligen från Kalmar-trakten. Jag jobbar som lokförare, kör godståg på dygnets alla tider. Har alltid varit aktiv i olika sporter, framförallt orientering, men de senaste 15 åren har det typ enbart varit löpning och då nästan uteslutande ultralöpning. 

Berätta om loppet som tog dig in i VM-laget. Hur var det?

Det var på Winter Bay Backyard Ultra, en superfin silverticket-tävling i början av maj i Stockholm. Jag hade blivit tvåa så många gånger förr på en backyard att jag tänkte att nu får det vara nog. Ska jag lägga så många timmar på en tävling så får jag också bli lite mer seriös i upplägget. Stefan Larsson från Bollebygd blev min support och vi gjorde en ganska ingående plan som höll bra. Vi hade tänkt att hålla på längre, vilket ju alltid är lätt att säga i efterhand, men när jag kom i mål på 39:e varvet så visade det sig att jag var enda löparen kvar.

Hur kom det sig att du började med Backyard Ultra från början?

Jag hade sprungit olika sorters ultralopp i några år. Och så hörde jag talas om upplägget och tänkte att det borde kunna passa mig. Så första backyarden blev Örebro Backyard Ultra för sex år sedan. Då var min taktik att springa så långsamt som möjligt varje varv. Den gången blev det 20 varv. Efter det har det blivit fler än tio starter i olika backyard-lopp, så visst fastnade jag för det. Som löpare finns det hela tiden mycket att utveckla och förbättra på en backyard.

Har du någon mental strategi eller mantra som du använder dig av när det blir tufft?

Ja, att försöka bli så avslappnad och lugn som möjligt. Då kan man fortsatt lösa ett problem som uppstår på ett smart sätt.

Tre snabba: 

Det här ser du mig göra mellan varven: Få i mig det som energischemat visar, samt försöka sova

Det här äter jag helst under ett lopp: Ute på varven blir det gels och vatten. I varvningen blir det lite matigare vid vissa tillfällen.

45 minuters varv eller 55 minuters varv? Svåraste frågan. Jag kommer nog landa mina varv på runt 49 minuter. Om jag varit tvungen att välja så hade det blivit 45 minuter.

Till sist, vad ser du mest framemot med att representera Sverige i Backyard Ultra VM den 19 oktober?

Det ska bli skoj att springa som ett lag och med ett gäng där alla har höga ambitioner. Och att försöka sätta planen tillsammans med min support Stefan Larsson.

Foto: Alex Zauner

Tusen tack Rasmus för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 19 oktober kl 14.00 ifrån FysKompaniet i Bromölla. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor