Intervju med Andreas Fahlén inför Backyard Ultra VM

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för ca 60 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan, men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 19 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Andreas Fahlén har många strängar på sin lyra: En otrolig löpare, glasblåsare och tupplursmästare för att nämna några. Nu tar han för första gången klivet in i lag-VM med 41 varv i bagaget och ett stort äventyr framför sig!

Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 

Jag är 40 år med en bakgrund som orienterare. Efter några magra träningsår i början av 10-talet har jag blivit mer och mer löpare och brukar delta i ett par ultralopp varje år. Jag tävlar inte så ofta på de långa distanserna, men laddar för varje utmaning under lång tid. Efter 20 år i Göteborg flyttade jag och min fru till en gård i Ångermanland för ett år sedan. Jag är ingenjör till yrket och glasblåsare på fritiden.

Berätta om loppet som tog dig in i VM-laget. Hur var det?

Jag deltog i High Coast Backyard, där jag sprang många varv på slutet tillsammans med Emil Lilja. När vi uppnått tillräckligt antal varv för att ta en plats i VM-laget klev jag av för att istället sikta vidare mot lag-VM. Så här i efterhand borde jag nog sprungit några varv till för att vara säker på platsen, men det gick ju vägen ändå.

Hur kom det sig att du började med Backyard Ultra från början?

Jag är en löpare som motiveras av äventyret och helst springer på nya platser eller i nya sammanhang. Detta år hoppas jag att Satellit-VM blir det perfekta äventyret.

Tre snabba: 

Det här ser du mig göra mellan varven: Vila/sova. Jag är även i vardagen bra på korta tupplurar.

Det här äter jag helst under ett lopp: Potatismos

45 minuters varv eller 55 minuters varv? 55 minuter

Till sist, vad ser du mest framemot med att representera Sverige i Backyard Ultra VM den 19 oktober?

Jag tävlar och tränar nästan alltid på egen hand. Därför ser jag mest fram emot att vara en del av ett lag som gör detta tillsammans.

Tusen tack Andreas för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 19 oktober kl 14.00 ifrån FysKompaniet i Bromölla. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor