Intervju med Filip Söderling inför Backyard Ultra Satellit World Championship

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för 37 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 15 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Här har vi löparen som rätt nyligen börjat springa ultralångt men som med hjälp av sina supporters och starka mindset hoppas på att äntligen få ta ut sig rejält på en Backyard Ultra! Filip Söderling kammade hem en Silver ticket efter 29 varv sprungna på Bunketorp Backyard Ultra!

Hej Filip! Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 
Mitt namn är Filip Söderling, 34 år och bor i Nacka med min fru och dotter på 3 år. Jag är förhållandevis ny inom löpning. Jag gjorde min första start på BAMM Björkliden Arctic Mountain Marathon 50km år 2018, sedan dess har det blivit ett par tävlingar i ultra. Höga Kusten WT, Jättelångt, BAMM70, TEC BU, WinterBay BU (31 varv). Senast knep jag sista Silverbiljetten på fina Bunketorp BU Trail.
 
Hur känns kropp och knopp inför kommande utmaning? 
Precis nu när jag svarar, så här 4 veckor innan, så är det tyvärr lite rehabilitering av en överansträngning i fotleden som jag jobbar med, men det bedöms inte vara något problem till tävlingen. Förutom fotleden så känner jag mig väldigt starkt och högst motiverad. Jag har bara tre Backyard Ultra i ryggen och på ingen av dem känner jag att jag har kommit i närheten av min fysiska eller mentala förmåga.
 
På vilket sätt förbereder du dig inför världsmästerskapet?
Jag samlar erfarenheter från tidigare tävlingar och tar fram en förfinad plan tillsammans med min support. Vi drar lärdom av svårigheter som vi stött på under tidigare tävlingar, att känna att man vet vad man ska göra när problem börjar dyka upp är en viktig styrka.
 
Hur motiverar du dig till ett varv till när det känns motigt?
“It can never always get worse” Jag accepterar dipparna för jag vet att det går att ta sig ur dem tillslut. Tydliga mål och ett starkt och hållbart varför är bra att ha med sig ut på varvet. 
 
Support kan vara viktigt, vem är din största supporter? 
Support är viktigt för mig, jag får support från mina vänner Annika och Mathias. Utan deras slit så hade det blivit en mycket mindre trevlig resa. Min största supporter är min fru Helen som möjliggör en vardag där jag kan träna och hitta på äventyr.
 
Till sist, vad ser du mest framemot under loppet?
Jag ser verkligen fram emot att vara omgiven av så duktiga löpare och springa mot gemensamma mål. Lite extra kul skulle det vara att få höra Janne säga att jag är den sista nr 15 kvar där ute och tävlar.

Tusen tack Filip för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

 

Loppet går av stapeln den 15 oktober kl 14.00 ifrån Hotell Älvdalen. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor