Intervju med Ingela Jonsson inför Backyard Ultra Satellit World Championship

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för 37 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 15 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Ingela Jonsson är kvinnan som kombinerar två helt olika sporter med ett mycket framgångsrikt resultat. Nu står löpningen i fokus och hon längtar efter den mentala kampen. Med 36 varv på The Bridge Backyard Ultra är hon nu en av två kvinnor som ingår i Team Sweden!

Hej Ingela! Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 
Jag är 52 år och bor i ett litet samhälle som heter Kisa och som ligger söder om Linköping. Där bor jag tillsammans med sambo och två barn.  Jag har idrottat hela mitt liv, spelade fotboll under barn- och ungdomsåren samt började träna styrketräning som ung vuxen. Har sedan tävlat på hög nivå både i tyngdlyftning och styrkelyft. Sedan 2017 har jag varit ultralöpare men tränar och tävlar fortfarande i styrkelyft. Älskar att vinterbada! 
 
Hur känns kropp och knopp inför kommande utmaning? 
Jag har kunnat ladda upp bra både fysiskt och mentalt. Nu gäller det att hålla sig frisk och skadefri.
 
På vilket sätt förbereder du dig inför världsmästerskapet?
Jag tränar både löpning och styrketräning men även på energiplanen. Allt måste ju fungera om det ska bli ett riktigt bra resultat.
 
Hur motiverar du dig till ett varv till när det känns motigt?
Jag försöker tänka att det är det här jag har tränat för, det är här jag vill vara. Jag vill vara i den mentala kampen där hjärnan försöker förhandla sig fram till att få ge upp. Det är det jag försöker övertyga mig själv om. 
 
Support kan vara viktigt, vem är din största supporter? 
Om vi pratar support i vem som kommer att vara min support under VM så är det mina fina ultravänner Carro och Sara men om vi pratar om supporter som i vem som hejar mest på mig så är det mina barn Judith och Wilmer. 
 
Till sist, vad ser du mest framemot under loppet?
Jag ser verkligen fram emot att få göra den här tävlingen som ett lag, detta blir något helt annat än en individuell Backyard. Jag ser fram emot att få hänga med vänner jag redan känner och ser fram emot att lära känna nya vänner bland dem jag inte har träffat förut.

Tusen tack Ingela för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 15 oktober kl 14.00 ifrån Hotell Älvdalen. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor