Intervju med Rasmus Stenemo inför Backyard Ultra Satellit World Championship

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för 37 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 15 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Rasmus Stenemo är förmodligen Sveriges enda lokförare som känner sig stabil på 30+varv! Nu tuffar han in i Backyard Ultra VM med 40 varv ifrån High Coast Backyard Ultra!

Hej Rasmus! Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 
Är 41 år. Jobbar som lokförare (kör godståg) och bor i Varberg med fru och två barn (5 och 7 år gamla). Kommer ursprungligen från Kalmar. Har sedan barnsben varit aktiv inom olika idrotter som fotboll, bordtennis, löpning, skidor och triathlon men kanske framförallt orientering. Hittade till ultralöpningen för 14 år sedan och började samla anmälningspoäng till något häftigt lopp som hette Ultra Trail du Mont Blanc. Tog mig sedermera runt det, och har även sprungit en hel del ultratävlingar på 6-timmars, 24-timmars och 100-kilometers samt diverse 100-mileslopp och kortare varianter.
 
Sprang min första backyard för fyra år sedan och tänkte på förhand att det här vore ju något som skulle passa mig ganska bra. Men det tog några år innan jag kom över tröskeln och blev stabil över 30 varv. Nu har jag sprungit åtta backyardlopp, och i det senaste på High Coast Backyard i Kramfors i somras landade jag på 40 varv. Där och då tänkte jag att VM-platsen var säkrad och stannade trots att det kändes bra och att jag hade kunnat fortsätta. Dock blev det en lite nervös väntan i ett par veckor innan platsen verkligen blev klar.
 
Hur känns kropp och knopp inför kommande utmaning? 
Det känns bra. Jag har siktat in mig på Backyard Ultra det senaste året och har i ett antal tävlingar under denna perioden fått många bra erfarenheter om vad som händer i min kropp och knopp från 30 timmar Backyard och längre. Så den mentala biten har jag nog främst tränat upp under tävlingar. Kroppen känns bra, speciellt efter att jag gått till en naprapat som lyckats bända bort lite knutor i benen.
 
På vilket sätt förbereder du dig inför världsmästerskapet?
Träningen är gjord. Sista veckorna blir mest till att underhålla löpningen och trappa ner gradvis. Inför Backyards brukar mitt sista pass med lugn löpning avslutas fyra dygn före start. Därefter blir det helvila från träning.
Sedan gäller det för mig att lägga upp en lite mer seriös energiplan. Tidigare har jag gått mer på känsla och tagit det som erbjudits på arrangörsbordet.
 
Hur motiverar du dig till ett varv till när det känns motigt?
Jag hoppas det blir lättare med motivationen på det här loppet, just för att det är det här loppet jag hela tiden sett fram emot och att det är så många som kommer följa hur det går. I den erfarenheten jag byggt upp på backyards har jag lärt mig att även om det kan kännas problematiskt med benen, magen eller huvudet under olika perioder så vänder det ofta efter ett tag. Så den vetskapen, att det förhoppningsvis blir bättre även om man för stunden känner sig nere, gör att det bara att är dunka på några varv till, tills det lättar.
 
Support kan vara viktigt, vem är din största supporter? 
Nästan alla backyardlopp har jag sprungit helt utan support, men för att komma längre behövs såklart personlig support så man slipper stå och blanda sportdryck eller hämta mat. Men kanske viktigast är att ha någon som väcker en med minuten kvar om man råkar slumra till, vilket jag hoppas göra då och då, så man slipper oroa sig för att missa nästa start. På VM är det min brorsa Daniel som är min support.
 
Till sist, vad ser du mest framemot under loppet?
Utöver att träffa lagkompisarna och känslan av att vara en stolt lagmedlem av Team Sweden, så ser jag fram emot att hitta en positiv känsla under loppet där jag känner att det flyter på och att det är roligt.

Tusen tack Rasmus för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 15 oktober kl 14.00 ifrån Hotell Älvdalen. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor