Intervju med Sten Orsvärn inför Backyard Ultra Satellit World Championship

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för 37 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 15 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Sten Orsvärn är en riktig ultraräv som sprang sin första ultra när Team Swedens yngsta deltagare bara var 6 år! Efter mängder av löpäventyr står han nu inför ett nytt efter att han gjort 42 varv på Lidingö Backyard Ultra!

Hej Sten! Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 
Jag har sprungit långt sedan jag var ungefär sju år gammal. Eller långt och långt. Det beror på vad man menar. I början var det oftast bara 3-4 kilometer på en slinga. Men jag har aldrig tränat löpning seriöst, utan det har mest handlat om trivsellöpning. Jag mår bra av att springa. Jag gillar att må bra. Så jag gillar att springa. Sen har jag med jämna mellanrum deltagit i ett eller annat motionslopp. För att ha ett mål att träna emot, men kanske mest för att få ett litet kvitto på var jag står i konkurrensen. 1971 sprang jag mitt första 10km-lopp. 1979 var jag med i Lidingöloppet 30 km för första gången. Året därefter sprang jag marathon för första gången. Det var rejält jobbigt som jag minns det. 
 
2001 bestämde jag mig för att testa Ironman och som en del av förberedelserna ställde jag upp i min första ultra – Ursvik Ultra. Sen dessa har det blivit en eller annan ultra, Ironman och andra triathlontävlingar. På senare år har jag mer och mer fokuserat på riktigt långa lopp och äventyr. Backyard har jag testat mest som en ganska bra träningsform inför flerdagarstävlingar. Men nu ser jag fram emot att verkligen låta Backyard Ultra vara mitt viktigaste lopp för året. Den inställningen i kombination med att det är en lagtävling gör att det här kommer bli en helt ny och spännande upplevelse för mig. Jag vet inte var, när eller hur det kommer att sluta. Men det kommer jag få reda på i sinom tid.
 
Hur känns kropp och knopp inför kommande utmaning? 
Jag har haft en lite stökig sommar med en del småskavanker och bristande motivation. Men på sistone har jag fått bra ordning på träningen och kroppen är på väg att raskt läka ihop, så jag räknar med att vara helt fräsch och toppad när det är dags för start. Den mentala sidan har jag arbetat med länge och där känner jag mig helt trygg. Så länge jag känner mitt varför så kommer jag att fortsätta.
 
På vilket sätt förbereder du dig inför världsmästerskapet?
Just nu, så här 1 månad innan loppet, är jag inne i en rejäl träningsperiod. Parallellt planerar jag och testar ett delvis nytt upplägg inför loppet. Men framförallt fokuserar jag på att få lite extra sömn varje dygn. Det är nog den mest effektiva uppladdning man kan göra inför flerdagardslopp – att sova. De sista veckorna slutar jag med koffein. Inte i första hand för att jag hoppas på en förbättrad effekt av koffein under själva loppet, utan för att få så god sömnkvalitet som möjligt fram till loppet.
 
Hur motiverar du dig till ett varv till när det känns motigt?
Så länge loppet pågår så ska jag springa ett varv till. Så enkelt är det ju. Det är regeln. Jag är bra på att följa regler.
 
Support kan vara viktigt, vem är din största supporter? 
Min hustru, Åsa, brukar supporta mig. Det kommer hon att göra även denna gång. Våra barn håller såklart också tummar och tår för att deras pappa ska göra stordåd.
 
Till sist, vad ser du mest framemot under loppet?
Jag har faktiskt aldrig varit i Älvdalen, så det ska bli himla trevligt att se hur det ser ut där. Timme efter timme. Så hoppas jag hinna prata lite med var och en av de övriga i laget. Det blir en bra utmaning för mig som oftast föredrar att springa under tystnad.

Tusen tack Sten för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 15 oktober kl 14.00 ifrån Hotell Älvdalen. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor