Intervju med Tomas Stöt inför Backyard Ultra Satellit World Championship

Nu har det blivit dags att presentera alla 15 svenska deltagare som trots tuff konkurrens lyckats ta sig ända till världsmästerskapet i Backyard Ultra. Det här loppet arrangeras vartannat år och gör det möjligt för 37 olika länder att ställa upp med sitt 15-mannalag på sin hemmaplan men samtidigt kunna tävla mot resten av världen. Med start den 15 oktober kommer sedan varven att ticka in tills vi till sist har ett vinnande land/lag samt en last one standing.

Tomas Stöt som länge var första reserv tar nu plats i Team Sweden. Men springer han eller åker han buss? Det är frågan. Oss veterligen sprang han iallafall alla 35 varv under Älvdalen Backyard Ultra vilket ger honom en plats i laget!

Hej Tomas! Vem är du? Har du lust att berätta lite om dig själv? 
Jag heter Tomas, är 54 år och bor i en villa i Mora. Har två barn, en tokig hund och fyra höns. Gillar att träna mellan jobb och måsten. På vintern åker jag längdskidor och har nu blivit Vasloppsveteran och på sommaren cyklar och springer jag. Tävlat i löpning sedan jag var 12 år och började med 80 meter sprint men med tidens gång har det blivit längre och längre.   
 
Hur känns kropp och knopp inför kommande utmaning? 
Det känns bra och jag är riktigt taggad på att få pressa kropp och knopp under VM. Jag kan ju nästan banan i sömnen då jag sprungit den minst 160 varv på träning och tävling, så det känns lite betryggande.
 
På vilket sätt förbereder du dig inför världsmästerskapet?
Jag fick nyss reda på att jag ska få hoppa in som reserv i Team Sweden. Inga speciella förberedelser än så länge men springer oftast fram och tillbaka från jobbet vilket är en bra grund att stå på. Samt att jag sprungit två Backyard Ultra i år så har förhoppningsvis lite med mig från det. 
 
Hur motiverar du dig till ett varv till när det känns motigt?
När det går riktigt tungt ute på varvet brukar jag föreställa mig att jag åker buss istället. Att jag bara sitter där i sätet och tittar ut genom fönstret, det är ju inte så jobbigt!
 
Support kan vara viktigt, vem är din största supporter? 
Det är min dotter Hanna. Hon har supportrar mig i alla lopp det gått bra i och ska även få följa med den här gången. 
 
Till sist, vad ser du mest framemot under loppet?
Att få lära känna nya trevliga människor och ta del av stämningen av att vara med i Team Sweden. Det blir häftigt att vara med i ett landslag!

Tusen tack Tomas för att vi fick intervjua dig och massor av lycka till!

Loppet går av stapeln den 15 oktober kl 14.00 ifrån Hotell Älvdalen. Tävlingen går att följa på Instagram: https://www.instagram.com/swedenrunners/ och Facebook: https://www.facebook.com/groups/teamswenor