Kalman sprang från Sälen till Falun!

Kalman Vanky Sweden Runners

Lopp efter lopp ställs in runtom i världen och vi är många som letar efter äventyr för att hålla löparångan och motivationen uppe. Vår medlem Kalman Vanky som springer tillsammans med löpargruppen i Falun fick sitt lopp inställt på Island. Ett inställt lopp som ledde till ett löparäventyr mellan Sälen och Falun! 

Hej Kalman, vilket otroligt äventyr du varit ute på! Berätta, hur får man för sig att springa mellan Sälen och Falun?
Jag hade planer på att springa på Island ett lite längre lopp som dock ställdes in 10 dagar innan start. Det kändes ju väldigt tråkigt och surt och då blev jag ju tvungen att hitta på en annan löpning istället som kompensation och tröst för det inställda loppet. Att leta efter någon annan planlagd tävling var ju inte att tänka på i Coronatider så jag insåg att det måste bli ett eget arrangemang.

Då kom jag att tänka på att jag har aldrig sprungit 100 miles (161 kilometer)! Och då tänkte jag lite grann som Pippi Långstrump: “att det har jag aldrig gjort så det måste jag ju kunna göra!”

Frågan infann sig hur detta skulle gå till och det slog mig att sträckan Sälen – Falun skulle bli ca 100 miles dessutom ganska lätt sprunget. För att klara detta äventyr så behövde det vara möjligt att orientera sig även nattetid och jag kom fram till att vasaloppsarenan med Vasaloppsleden skulle passa utmärkt. Jag slog upp sträckan på Google Maps som sa 169 km och så var det klart!

Dessutom låter det ju lite häftigt att bara kunna säga: Jag har sprungit hem hit till Falun, från SÄLEN!!! 😄

Jag tror att det är ganska stor möjlighet att du är ensam om att kunna säga det, så riktigt häftigt!!! Berätta lite om hur planen såg ut, hade du nån support med dig tex?
Planeringen var inte särskilt svår egentligen: ta bussen upp till Sälen och sedan börja springa! Jag ville börja springa på kvällen för att vara fräsch inför nattlöpningen som jag tycker är en utmaning pga ensamheten, utsattheten, mörkret och kylan. Och då är det bra att vara både mentalt skärpt och fysiskt i form!

Jag hade lite support i form av min fru som skjutsade mig till busstationen och vinkade adjö! Annars var jag inställd på att klara loppet helt själv. Jag var också lite orolig att inte klara av mitt projekt varför jag inte pratade om det vitt och brett utan höll det för mig själv. Nu i efterhand kanske jag skulle ha varit mer offentligt och kanske skaffat nåt sällskap vilket hade varit jättetrevligt. Det finns ingen sport i världen som är så social och sammansvetsade som ultralöpningen! Men man lär sig och man utvecklas hela tiden!

Kalman Vanky Sweden Runners

Kalman alltid med ett leende på läpparna! Foto: Janne Svärdhagen

Det har nu gått ca två veckor sen du gick i mål på detta imponerande äventyr, hur har återhämtningen gått?
Ja alltså det är helt obegripligt för mig!?! 170 km senare och inte en skavank, blåsa, skada eller värk någonstans i kroppen! Märkligt! Jag provade på att springa något dygn efteråt och det kändes otroligt lätt och snabbt. Funderar på om det måste ha varit för befrielsen från ryggsäcken eller varför det gick så lätt!? Men återhämtningen har gått mirakulöst bra särskilt med tanke på att jag inte har sprungit såna här sträckor tidigare. Det är alltid huvudet som är den begränsande faktorn! Kom ihåg det!

Stort grattis till en fantastisk prestation Kalman och för att avrunda denna intervju så undrar jag om du har nåt mer tokigt äventyr inplanerat framöver?
Hela mitt liv är ett enda stort äventyr! Jag ska bli “Den löpande människan” som kan ägna sig åt att bara springa dag efter dag efter dag utan begränsningar! Först då är jag framme vid MÅLET!

PS. Men 200miles har jag aldrig sprungit, så det måste jag ju kunna!? 😁

Kalman Vanky Sweden Runners

Kalman inför starten på detta äventyr!

Intervjun är gjord av Marcus Ekenstierna och vi säger stort grattis och tack till Kalman Vanky som ställde upp på denna intervju. Är du medlem i Sweden Runners och du har tex utfört nåt äventyr eller liknande som du vill berätta om så kontakta oss gärna på info@swedenrunners.se.

Sweden Runners Store