Vinterlöpning del 2

Hur ska man tänka kring skor på vintern?
Ja vädret under vinterhalvåret varierar ju beroende på vart i landet man bor. I söder är det kanske mest fuktigt och ett fåtal hala dagar medans det i norr kan vara djupt med snö.

I vinterlöpning del 2 har vi pratat med Petra Ekenstierna, grundare av Sweden Runners som ger sina bästa skotips. Allt för att din vinterlöpning ska bli lika fantastisk som du alltid drömt om!

PETRAS TIPS
Jag tycker att springer man mestadels på asfalt och grusvägar som inte är hala så kan dom skorna man springer i resterande delen av året fungera utmärkt. Men när underlaget blir börjar bli halt tex med blöta stenar, rötter, is osv… så skulle jag rekommendera en sko med Vibram sula som ger en klibbande effekt på hala underlag. En av mina favoritskor är Hoka Speedgoat som har Vibram sula och gummidubbar som ger ett bra och säkert grepp. Värt att veta är också att terrängskor ofta har ett tåligare och slitstarkare tyg som gör att den står emot smuts bättre och är lättare att rengöra än klassiska ”asfaltskor”.

Vill man säkra upp greppet ytterligare för att inte halka så finns det skor med ståldubbar som ger ett extra grepp på is, dock kan dessa kännas hårda att springa på så de gör sig bäst när underlaget verkligen är halt. Istället för att köpa en sko med ståldubbar som kanske bara används ett fåtal gånger om året så finns det lösa ståldubbar man själv kan skruva i skorna och då kan man tex skruva dom i ett par ”asfaltskor” som man inte är lika rädd om längre så kommer de skorna till nytta och man har med dubbarna skaffat sig ett par vinterskor!