Älvdalen Backyard Ultra 2017

Lördagen den 17/6 så arrangerade vi Älvdalen Backyard Ultra och det blev riktigt superlyckat!!! Det var lite halv nervöst då det var vårt första lopp eller evenemang överhuvudtaget som vi arrangerat. Men nervositeten släppte så fort den första löparen och deltagaren dök upp, vill minnas att det var Simon Andersson som till sist blev trea i herrklassen, grattis till en fin placering! Eller egentligen var det ju Lotta eller som dom flesta av er kanske känner henne running_grandma på Instagram som dök upp först. Lotta och hennes man dök upp redan dagen innan med husvagnen. Var faktiskt väldigt trevligt att få lite sällskap i vårt organiserade kaos och tältbyggande kvällen innan loppet.

Kl 10:00 gick starten och deltagarna stack iväg till tonerna av Kenta – Just idag är jag stark. Ingen aning varför vi valde just den låten men det känns som att den kommer att hänga med oss nu :)! Vi hade en hare på cykel första varvet, har en känsla av att han fick cykla på rätt bra då Erik från Hoka One One körde ett snabbt varv på strax över 30min. Väldigt roligt att se alla olika taktiker och hur löparna väljer att lägga upp loppet.
Även väldigt roligt att alla löpare tog sig runt första varvet och valde att gå ut på varv två.
Loppet flöt på väldigt fint och vi fick snabbt lära oss att Janne Svärdhagen kunde man klocka på ganska exakt 35min varje varv, Daniel Bodare var mannen med största smajlet varje gång han passera mållinjen och Kristina Broman från Borlänge LK dansade sig över mållinjen med väldigt lätta steg varv efter varv.

Det var faktiskt hela 54st av 72 startande som sprang sju varv och passerade marathon distansen och sprang alltså en ultradistans. En del hade sprungit både marathon och ultramarathon innan men för många var det första gången som dom sprang ett marathon och även passera distansen. Otroliga prestationer! Och det är också efter sju varv som dom flesta väljer att kliva av och välförtjänt ta emot sin medalj.
Loppet fortsatte och det märks tydligt att för dom flesta är nästa mål 10 varv och en del satsar på 12 varv och 50miles.

Efter 12 varv kunde vi kora Jonna Pettersson som bronsmedaljör i damklassen efter en jämn kamp med Madelene Nord från IFK Mora SK. Båda två sprang 12 varv men eftersom att det var Jonna som sprang det tolfte varvet snabbast var det hon som tog hem tredjeplatsen. Grymt jobb från er båda och stort grattis till din fina tredjeplats Jonna!

Jonna Pettersson, Borlänge LK. Trea i damklassen.

Efter åtta mil och 12 timmar så hade vi åtta st kämpar som stack ut på det trettonde varvet. Två damer och och sex herrar. Alltså en härlig kamp om förstaplatsen i damklassen och även spännande i lagtävlingen om Borlänge LK skulle kunna komma ifatt ErJa Mur och Kakel AB/Rots Rör.

Under tiden som löparna var ute på banan så passade vi i tävlingsledningen på att dela ut medaljer till alla deltagare som valt att kliva av men som stått för enorma prestationer hela dagen. Verkligen roligt att få gratulera alla och se glädjen hos alla. Vi hade även utlottning med fina priser som våra fantastiska sponsorer bidragit med.

När våra åtta st löpare gav sig ut på varv 15 såg man tendenser hos ett par stycken att det började bli motigt och tröttheten började ta över. Men alla gav sig iväg och jag tror att en del hade som mål att springa 100km på en dag som man når under varv 15. För när det väl var dags att skicka iväg gänget på det sextonde varvet befann sig alla åtta i startfållan men 4 st valde att stanna kvar när klockan slog 02:00. Vilket betydde att vi hade en vinnare i damklassen. Kristina Broman valde att kliva av och Anna-Carin Söderström från Malungs IF sprang ut på det sextonde varvet!

Stort GRATTIS Anna-Carin!!! Etta i damklassen.

Anna-Carin tog alltså hem förstaplatsen i damklassen och vann förutom medaljer och glaspokal även den snygga vikingahjälmen :)! Men framförallt ett presentkort på SkiStart.com och MultiTriathlon.se med värde 1000kr och ett par skor från Hoka One One. Stort Grattis!

Tvåa i damklassen blev då våran dansande Kristina Broman från Borlänge LK på 15 varv. Hon kom dock med löftet ganska omgående att på ÄBU2018 så siktades det mot 24 timmar och 100 Miles. Stort grattis Kristina!

Kristina Broman, Borlänge LK. Tvåa i damklassen.

Efter varv 16 valde också Simon Andersson från Brunnsbergs IF, Älvdalens hjälte denna kväll att kliva av och ut på varv 17 gav sig Håkan Persson från SS Mora och Janne Svärdhagen från Team Svärdhagen för att kämpa om förstaplatsen. Simon Andersson stod för en jätteprestation och hade sprungit flera varv med lindat knä och linkat sig runt. En väl värd bronsmedalj och tredjeplats i herrklassen!

Stort GRATTIS Simon!!! Trea i herrklassen.

I våran lagtävling så var det till sist lag ErJa Mur & Kakel AB/Rots Rör med killarna Per, Tomas och Niklas som skrapade ihop flest antal varv, hela 40 varv tillsammans! Roligt att det blev ett lag från Älvdalen som tog hem det och jag är väldigt säker på att dom är sugna på att fösvara denna titeln nästa år. Stort grattis killar!

Glada killar från Älvdalen vid kl 03:00 typ!

Ganska exakt 37 minuter tog det för Janne Svärdhagen att springa varv 17. I sjutton varv har Janne legat mellan 35-37 min varje varv, imponerande jämt! Håkan Persson körde en lite annan taktik och sprang sina varv mellan 45-50 min. När båda passerat start/målfållan på detta varv så syntes det att båda två började bli ordentligt trötta och först kom Janne fram och sa att det blir tufft att knäcka Håkan då han verkar seg. Sen 10min senare kommer Håkan fram och säger samma sak :).
Inför starten av varv 18 så var det två trötta kämpar som ställde sig i startfållan. Det syntes i blicken på båda att nu var det kämpigt och jag fick känslan av att båda två ville att detta skulle avgöras detta varv. När väl starten gick stack Janne iväg i sitt vanliga tempo och Håkan också iväg med en imponerande fart för att väcka kroppen. Ca 500 meter senare så bestämmer sig Håkan för att kliva av och ropar till Janne att det är avgjort. Tillbaks gående till startområdet kommer två riktiga kämpar som stått för imponerande insatser!
Det blir Janne Svärdhagen som tar hem vinsten i herrklassen och i totalen då Janne sprang varv 16 på en snabbare tid än Håkan. Både Janne och Håkan var båda två värda vinsten men det måste avgöras på något sätt och då är det tiden som räknas från senast avklarat varv. En lång och rolig dag avslutades med att kora dom båda, båda två var väl värda sina medaljer, glaspokal och priser. Stort grattis till er båda för era placeringar och era otroliga prestationer!

Janne och Håkan! Vilka kämpar!

Jag och Petra hade en riktigt rolig dag och det var så otroligt roligt att få följa alla deltagare i loppet. Men framförallt så gläds vi mest åt att alla dessa skratt och leenden vi fick se hela dagen. Åt alla otroliga prestationer vi fick se och åt den familjära och glada stämning som fanns med hela dagen. Det blev verkligen en dag precis som vi ville ha det och mycket mer lyckat än vad vi kunnat hoppas på. Det blev ett lopp och en dag som verkligen gick i Sweden Runners anda och hela dagen visa verkligen vad Sweden Runners står för. Vi kommer absolut att arrangera nästa år och hoppas få se er alla på startlinjen igen :)!

Vi säger stort tack till våra fantastiska funktionärer Maggan och Roland, utan er hade detta loppet inte blivit så lyckat!

Och stort stort tack till våra sponsorer stora som små. Samma här, utan er hade denna dag aldrig kunnat bli så lyckad och utan er hade vi aldrig kunnat arrangera. Så stort tack till SkiStart.com, Abstrakt Reklam, Tailwind Nutrition, Hoka One One, Premiemax, RV Electro, Älvdalens Sportcenter, Clifbar, ICA Olssons Älvdalen, Coop Mitt Älvdalen, Älvdalslax, Mora Kniv, Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommité, Porfyr och Hagströmsmuseét, Anders Norins Måleri AB och LUBfoods.

Framförallt stort tack till alla er deltagare, ni förgyllde verkligen vår dag och allt arbete inför, under och efter loppet var verkligen värt det. Super stort tack för alla fina lovord, kommentarer och feedback som ni överöst oss med. Verkligen roligt att få höra allt detta och det är alla dessa ord som gör att det finns absolut ingen tvekan längre på att arrangera. Vi ses igen på ÄBU2018!