Nyfiken på Sweden Runners äventyrsresa till Gran Canaria?

Våran medlem och deltagare Maja berättar om sin upplevelse från resan 2019

Den 16/11 gick resan till Gran Canaria. Bodde först 3 nätter i Puerto Rico för sol och bad. En vecka innan hade jag sprungit ett 6 h lopp i Borås, vilket var första gången jag sprang en ultra så jag passade på och tog det riktigt lugnt inför kommande utmaning.

Den 19/11 och dag 1 på resan mötte jag resten av gänget från Sweden Runners på flygplatsen i Las Palmas. Därifrån åkte vi tillsammans till ett hotell i centrala Las Palmas. Jag var lite nervös men ändå sjukt taggad. Resan hade jag bokat redan i maj och sett fram emot länge.

Vi checkade in, Margaretha och jag packade upp och packade ordning det som skulle med ut på etapp 1. Många nya människor och ett spännande äventyr hade vi framför oss. Vi hade genomgång för kommande dag, presenterade oss för varandra och åt middag.

Vi var 9 härliga löpare; Marcus, Petra, Niclas, Tomas, Lars, Andreas, Ann, Margaretha och jag. Det var trevliga och härliga människor jag skulle tillbringa kommande dagar med. De verkade alla ha sprungit både långt och mycket, jag hade aldrig sprungit 4 dagar på raken och aldrig mer än 52 km så detta var verkligen ett äventyr för mig. Hade dragits med lite överbelastningar i både fot och knä vilket jag hoppades skulle hålla hela vägen.

Dag 2

Vi åt frukost kl 06:45. Hade lite svårt att få i mig så mycket, var nervös och förväntansfull men tryckte ändå i mig energi.

Våra väskor lade vi in i bilen och det vi behövde ha med oss under etapp 1 hade vi på ryggen. Dagens etapp sträckte sig från Las Palmas – Fontanales. Vi började springa längs vattnet för att efter några km ta av upp i bergen. Med tanke på stigningen blev det en del att gå. Vi hade fantastiskt väder och vi kunde se ut över Las Palmas, vi kom högre och högre upp. Vi stötte på en get längs vägen som Ann försökte ta en bild ihop med men det ville inte geten, senare under dagen mötte vi en söt gris vi försökte samma sak med men grisen hoppade ut över en kant och försvann, så inte blev det några fina bilder på Ann och djur denna dag. Men kul hade vi åt det.

I Los Castillos stannade vi och åt lunch, det var så otroligt gott. Vi fortsatte högre upp. Tog en fikapaus i Teror och där testade några getglass. Det gick lite nedför och mycket uppför. Det bästa kom i slutet när vi stannade till och pallade solmogna clementiner och apelsiner. De bästa och godaste jag någonsin ätit. De gav energi till de sista km denna dag. När vi kom fram till Fontanales stod Petra och väntade på oss. Vi hade avverkat lite över 40 km och 2100 höjdmeter denna dagen. Var så skönt att ta en dusch och äta lite mat. Inga sena kvällar, utan alla var trötta efter första etappen och vi lade oss tidigt för att ha mycket energi till kommande dagar.

Dag 3

Frukost samma tid denna dag, vi fick bl.a. färskpressad juice, så gott. I Fontanales bodde vi en natt. Vi packade ihop våra tillhörigheter och begav oss iväg uppåt. Lite mulet i början men det klarnade upp under dagen. Efter ha tagit oss uppåt en bra bit gick det väldigt mycket nedför. Här fick vi ta det lite lugnare, mycket stenar som gjorde att man lätt kunde tappa fotfästet. Efter ytterligare en del stigningar kom vi upp till ett lunchställe i El Hornillo där vi fick god soppa och frittata. Efter lunchen började lite stigning för att gå över till lite nedförslöpning till att sedan bli uppför igen. Vädret var fantastiskt vilket gjorde att vi fick fantastiskt vackra vyer längs vägen. Vi stannade för en fikapaus i Artenara sedan fortsatte vår färd över bergen tills vi kom till dagens slutmål Cruz de Tejeda. Vi blev mötta av både Petra och hotellägaren. Denna dag hade vi tagit oss ca 33 km och 2200 höjdmeter. En välförtjänt dusch och middag satt bra. Vi pratade om dagen och det var många härliga skratt.

Dag 4

Vi bjöds på en god frukost. Idag gick turen från Cruz de Tejeda ner mot Tejeda där lite lunch inhandlades för att ta oss upp, upp, upp mot Roque Nublo. Strålande sol och värme följde oss hela dagen. Fantastisk natur att titta och vi tog oss upp och runt för att komma upp till toppen. Väl uppe kunde vi njuta av medhavd lunch med härlig utsikt. Det hade vi gjort oss väl förtjänta av. Vi tog lite bilder och började sedan vägen ner till supporterbilen för att fylla på lite inför eftermiddagens löpning. Det gick mycket nedför vilket inte var det bästa för mitt knä men det var bara att jag fick ta det mycket lugnare, ner kom jag. Några minuter senare än första gänget. Vi avslutade denna dag i Tunte och åkte buss tillbaka till Cruz de Tejeda. Jag fyllde på med både choklad och chips och tog en kortare promenad innan middagen. Vi åt god mat och pratade om dagen och morgondagens sista etapp. Avslutade middagen med lite kanarisk honungsrom. Idag tog vi oss 26,4 km och 1100 höjdmeter.

Dag 5

När vi vaknade regnade det och var lite svalare och prognosen sa att det skulle komma mer regn och vår värd på hotellet sa att det dåliga vädret skulle följa med oss till havet. Jag tog en liten lätt löptur efter frukost för att känna på mitt knä, lindade det för att kunna vara med hela vägen. Vi åkte buss ner till Tunte där vi slutade vår etapp igår. När vi väl gick ur bussen kunde vi plocka av oss lite kläder då molnen sprack upp och solen tittade fram. Vi började med en stigning på ca 3 km i bergen. Sedan var det mycket nedför, inte lika branta nedförslut som igår utan mer behagliga. Vi kom ner till Ayagares och åt lite lunch. Efter en god lunch i magen tog vi sista uppförsbacken för resan. Vi kom ner till en gammal flodfåra som var 6 km lång med större och mindre stenar. Vi sprang och sprang, kändes som vi aldrig riktigt skulle komma ut. Det öppnade upp sig och vi kom fram till en väg av sand/grus och det vara några km kvar till Maspalomas. Vi sprang i samlad trupp in i Maspalomas, väl nere vid stranden vek vi av till höger bort mot fyren. Där stod Petra och välkomnade oss med champagne. Det var skönt att vara i mål men ändå lite ledsamt att resan var över. Jag var otroligt nöjd med att mitt knä höll till de sista km, jag kom hela vägen vilket var målet. Flera av oss tog ett skönt bad i Atlanten innan vi åkte till hotellet. Dusch och lite häng vid poolen innan vi åt god barbecue-middag. Vi satt länge och pratade om den härliga veckan vi haft tillsammans. Dagens etapp blev 30,3 km och 510 höjdmeter.

Allt som allt har vi tagit oss från Las Palmas i norr ner till Maspalomas i söder, totalt 130 km och 600 höjdmeter.

Vilket äventyr och så fantastiskt att få tillbringa det med så härliga människor och ett jätte fint arrangemang från Petra och Marcus. En härlig resa och ett riktigt äventyr som jag varmt kan rekommendera till alla som älskar att springa och se storslagen natur.

Dag 6

Jag började dagen med att ta en liten promenad och mjuka upp kroppen inför att sitta på först flygplatsen första några timmar och sedan ett flygplan. Vi åt frukost och packade oss iordning. Fick säga hejdå till alla fina människor, riktigt sorgligt att allt var slut. Jag hade haft det så härligt tillsammans med detta gäng. Passade på att njuta av de sista solstrålarna på flygplatsens uteplats innan färden gick hemåt.

Jag vill tacka för en så välordnad resa och för de fina människor jag fått spendera dessa dagar med. Ni är fantastiska och jag kommer leva länge på den upplevelse jag fått dela med Er. / Maja