Sweden Runners medlem Dan Stjärnborg i Norrköping tog sig an Stockholm Triathlon Olympisk distans

Olympisk distans innebär:
simning 1500 m
cykling 40 km
löpning 10 km

Dan till höger i bilden

Nedan får ni ta del av Dans race-rapport från när han genomförde Stockholm Triathlon Olymisk distans.

STORT GRATTIS Dan till en grym prestation!!!

Lördag –
Nu var jag klar med alla förberedelser, mat nedpackad, kaffe laddat i bryggaren. Utrustning och kläder packade och en sista checklista ligger på köksbänken så mitt trötta jag vet vad jag ska göra kl 03 när klockan ringer.
Dags att lägga sig, stirrar på klockan 20.35 – ja, vi försöker.
Efter 1timmes intensivt snurrande i sängen lyckas jag hamn i någon sorts halv-sömn som känns bekväm.
Söndag Race-dag
03.00 – klockan ringer, mitt trötta jag slår av larmet och jag sträcker ut mig en sista gång.
Igång med kaffet, kollar checklistan. Packa mat, vatten, sportdrycker och övriga atteraljer som måste med.
04:00 – Vi har packat in oss i bilen, jag kör upp och vi väljer att parkera på Östermalm där det är lite lugnare. En skön cykling förbi Östermalm torg så är vi nere i området.
Vi checkar in och hämtar kuvert med chip, klistermärken till utrustning och race-bib.
En sak blev tyvärr uppenbart väldigt tidigt, de frivilliga funktionärerna har väldigt dåligt med information och man får dåligt med svar.
Så vi spenderar nästkommande timma med att utforska området och lokalisera allt.
Simningen är lång, och då menar jag riktig lång. Hur f*n ska det här gå? Varför signar jag som löpare upp på sånt här?
Vi ser Elite starten kl 08, hejar på dem och går därefter för att göra iordning vårat närområde

 

09.30 – utför någon form av uppvärmning, bestående av lätt jogg och rörelse övningar för hela kroppen och armar. 1500meter är långt att simma. Detta var en dålig idé…

09.45 – nerslussning till vattnet. Race info: starten går officiellt kl 10, men er tid startar inte förens ni kliver över mattan så gå fram kliv över och hoppa i när ni är redo.
Ja, det måste ju göras. Vi hoppar ner i vattnet i mitten av vårt startfält, det är relativt behagliga 19grader och känns ok. 3 bojar, men jag ser bara 2. Vi simmar på.
Strömt i vattnet och simningen går tungt, precis som förutsatt. Blandar crawl och bröstsim tanken går bara: nästa boj, nästa boj.
Nu ser vi den sista bojen, det är verkligen skitlångt. Sen är det hela vägen tillbaka. Flera simmare hamnar snett och korrigeras av kajakerna på plats.
Nu börjar min hjärna ge upp, men manuellt övertygande av mig själv – det är bara nästa boj, till den efter det och sen är det klart.
Fram med tjurskalligheten, detta ska gå. Jag bryter inte en tävling för att jag inte orkar. För att citera Doris “Simma framåt, simma framåt”
Uppe ur vattnet så slår yrseln till med full kraft och det känns riktigt tufft. Jogg in i T1, där brorsorna står halvt ombytta, ligger man sist är det bara öka. Av med dräkten och på med hjälm och skor, kläm en gel. På med racebälte, mental check: allt med, ja! Kuta ut då, du ligger 500m efter dem.


Väl på cykeln känns det bättre, världen lugnar ner sig lite och pulsen landar på behagliga 156-160. Hittar snabbt ett belöningssystem som tar mig igenom 4st 10km varv på cykel-banan. Varje gång jag kommer över den tuffa uppförsbacken över bron så får jag en liten klunk sportdryck och varje gång jag rundar värvningen en större klunk vatten.
Runda 2 och 3 känns jättebra, runda 4 är tuff och klättringen över backen går segt och tungt. Men vi har plockat många placeringar.
T2 – av med hjälm, skor och på med löparskorna, buffén runt huvudet – solen har kommit fram, behöver skyddet. Brorsorna klara, strax. Tryck en gel och börja jogga.

 

Löpning, det här känns helt klart mycket bättre för kroppen, stabila 140 i puls för att prestera 5.50.
Första 2km, sen kommer det jag hoppades att vi skulle slippa. “Vi måste sänka lite, 6.30 tack – värmen har fått mig”
Vi går ner i tempo, men tar fortfarande placeringar. Njuter av värmen, heja ropen och folkfesten som har utvecklat sig runtom banan.
Kul löp-slinga med mycket att titta på runtom gör att löpningen går lätt och bra.
Sista varvet och vi trycker på de sista 60meterna in i mål.

 

3.12.59 – startno 3046 Fan, vi hade ju satt 3.30 som tänkt tid. Vänta simningen med upplösning tog 42min – förväntad tid 45. Det här gick ju riktigt bra och känns helt ok och det blev placering  413 av ca 1700 startande .
Kroppen känns förvånansvärt pigg och inga men efter ansträngningen känns.
Nä, nu laddar vi om och siktar på lite ultradistanser och maraton nästa år 🙂