Vinterlöpning del 3
Rätt klädd. Snö, slask eller regn från sidan?
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Eller?
Mamma kanske inte hade så fel när hon envisades med denna fras när man var liten?
Om vi lyckas hålla ute kylan och vätan som envist försöker tränga sig på, så kan det faktiskt vara lika skönt att springa på vintern som vilken annan dag som helst på året.
Nedan har vi samlat våra bästa tips på klädsel, allt för att göra din vinterlöpning njutningsfull
5-minuters regeln
Många nybörjare gör ofta misstaget att de tar på sig alldeles för mycket kläder när de ska ut en kylig vinterdag. Det leder ofta till att man känner sig överhettad och börjar svettas kraftigt för att sedan istället bli jättekall då kläderna inte hinner transportera bort all fukt som produceras.
Ha därför som regel att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen. Detta innebär alltså att de första minuterna kan bli lite kyliga, men det är det definitivt värt!
Funktionsmaterial istället för bomull
Bomull tenderar att suga åt sig och behålla fukt, vilket är helt värdelöst när man tränar på kyligare breddgrader. Använd istället funktionsmaterial som kan transportera bort fukten och på så vis hålla kroppen någorlunda torr och därmed varm.
Teorin bakom moderna funktionsmaterial är att en vattendroppe har en storlek runt 100 micron och en vattenmolekyl har storleken 0,0004 micron. Genom att tillverka ett material med små öppningar på runt 0,5–1,0 micron kan det släppa igenom de små vattenmolekylerna men stänga ute de stora vattendropparna.
Till denna ganska enkla princip ska läggas att naturen alltid strävar efter jämvikt så att fukt vandrar mot torr luft och att värme vandrar mot kyla.
Det är därför man säger att plagget “andas”
3-lagers principen
Genom att klä sig i flera tunna lager håller man lätt värmen utan att det behöver bli bylsigt.
Lager-på-lager principen stänger nämligen in luften som fungerar värmande om den inte flyttas bort. Principen ger dig också möjlighet att på ett smidigt sätt reglera kroppstemperaturen genom att antingen ta på eller av ett lager.
Ytterligare ett plus är rent ekonomiskt då man kan använda plaggen under nästan hela året och alltså inte bara under den kallaste vargavintern.
- Närmast kroppen.
Här vill man ha ett mycket tunt lager vars funktion är att transportera bort den fukt som bildas. Ett bra tunt funtionsmaterial passar bäst här. Välj ullmaterial om det är riktigt kallt - Mellanlagret.
Har en isolerande och värmande effekt samtidigt som det transporterar fukten vidare.
Merinoull eller funtionsmaterial som fleece är varmt och isolerar värme bra samtidigt som det transporterar bort fukt
Ett tips är att ha dragkedja fram i halsen så att du kan öppna och ventilera om du blir för varm - Ytterlager.
Har till uppgift att skydda kroppen från de yttre elementen; vind, regn, snö och hagel.
En löparjacka bör vara både vindtät och vattenavvisande
Passformen får gärna vara lite lös och jackan bör kunna täcka åtminstone en bit av rumpan.
Kolla att den är utrustad med ”andningsöppningar” under armarna och att dragkedjan är täckt.
Det är nästan ett måste att jackan är utrustad med ett resårband i midjan som du kan dra åt för att undvika att vind blåser upp längs ryggen och gör dig kall.
För benen är vintertights med vindskydd allra skönast när det är kyligt och lite blåsigt.
Många varmare tights har någon form av fleece eller liknande material på insidan vilket kan vara väldigt skönt men är inte är att rekommendera om du tenderar att svettas mycket.
Vanliga vindbyxor fungerar också utmärkt om man har långkalsonger i absorberande och svett-transporterande material.
Huvud, händer & fötter
Man förlorar ungefär hälften av kroppsvärmen genom huvudet, varför en mössa är ett måste. Välj gärna en tunn modell i funktionsmaterial. Har man mycket hår och svettas mycket från huvudet kan en buff runt öronen vara skönare.
Är det riktigt kallt och hård vind kan även en buff användas i ansiktet och föra att skydda halsen
När det gäller händerna är tumvantar att föredra framför fingervantar/handskar eftersom de håller händerna varmare. I vanliga handskar tillåts nämligen luften att cirkulera mellan fingrarna och de kyls snabbt ner.
På fötterna är det viktigt att välja ett material som transporterar bort svetten om man vill hålla fötterna varma. Tunna ullstrumpor är ett bra exempel.
Ett tips om det är slask eller stora vattenpölar är att utanpå strumporna vira ett lager plastfolie. Visserligen andas inte plasten men du slipper genomblöta strumpor.
Du har väl inte missat del 1 & 2 som handlar om pannlampor och skor 🙂
Lycka till med din löpning i vinter!!