Jag springa milen? Aldrig i livet jag klarar inte ens 2km utan att behöva pausa.. 

 Känner ni igen er?

Hej allihopa Sofie heter jag och är en 25år gammal energifylld tjej som tidigare rökte, rörde mig så lite som möjligt och pendlade extrem i vikt.

Att röra på mig har dock inte alltid varit främmande. Som barn spelade jag mycket tennis, gick på simning och gillade att gymma i perioder. Sedan hände något när jag var i 18års ålder. Mitt vänstra knä gick ur led flertal gånger vilket ledde till en operation som tog många månader att läka och återställas. Skräcken av att aldrig kunna förlita mig på mitt knä igen sitter kvar i bakhuvudet än idag. Osäkerheten på knäet blev en anledning till att sluta träna och konditionen blev allt sämre då jag även på denna tiden var rökare.

Så hur kunde jag då gå från en lat tjej som var rökare med ett opererat knä och som föredrog TVn framför motion, till en aktiv 25åring som nästintill måste ut på en löparrunda varje dag för att bli av med all härlig energi och livsglädje som man fått av motionen.

Det hela började med att jag slutade röka och jag plus sambon började gå på gymmet regelbundet . Jag kunde märka med tiden att löpbandet började mer och mer bli till min favoritmaskin. Mitt mål var att kunna springa 2km på 12 min då jag hört att polisskolan hade detta som test, vilket gjorde det hela till en liten häftig sak att kunna enligt min gamla mening. Men jisses vad jobbigt det var, kroppen var inte alls lika taggad som huvudet. Jag kunde knappt ta mig igenom 2 km och jag visst inte vad som var fel, vilket tempo jag skulle hålla eller hur jag skulle träna upp mig. Jag gav mig tusan på att jag skulle kunna springa 2km precis som ”alla” andra kunde i mina ögon. Jag tog kontakt med Sweden Runners och bad om tips på hur jag kunde träna upp min kondition, om det ens var möjligt!? Jag fick till svars att JA såklart är det möjligt och ALLA kan ! Så jag började med ett träningsschema som jag fick av Sweden Runners var jag då skulle köra intervaller enligt hur pass mycket min kropp orkade, det vill säga för mig blev det till börja med att gå raskt i 2 min och springa hastigt i 1 min. Första tanken jag fick var att det kändes pinsamt att behöva gå för att orka dessa intervaller med repetition på 10 gånger, men jag gav det en chans. Detta lekte jag med i 2 månaders tid var jag successivt minskade på gången och ökade tiden på löpningen. Det hela slutade med att jag joggade i 1 min och sprang i 2 min. Detta för mig var stor framgång, jag kunde verkligen springa och jogga längre sträcka utan att behöva gå.

Resultaten visade sig tydligt. Plötsligt kunde jag klara 2km utan problem och kort tid därefter klarade jag 5km ! Den dagen då jag klarade 5km minns jag väl , det kom nästan några glädjetårar och leendet på mina löppar var ofantligt stort. Jag hade blivit en person som kunde springa längre sträckor vilket inte fanns på kartan för bara någon månad sedan. Dessa framgångar gjorde löpningen till något roligt och jag kände mig stolt vilket jag inte gjort på länge.

Mitt sista mål på löpbandet var att klara milen. Jag hade aldrig kunna drömma om att JAG kunde springa milen, det var helt orimligt att jag skulle klara av detta då det enligt mig bara var proffs som kunde springa så långt. Men jag gav mig inte utan körde vidare på intervallerna och milen smög sig på, det började med att jag klarade milen med intervaller och sedan hela sträckan på jämnt tempo utan att behöva pausa en endaste gång! Nu kunde inget stoppa mig, jag hade klarat det omöjliga.

Löpningen har nu blivit min vardag, så fort jag får ledig tid över så ska det ut och springas.

Dock har jag nu skippat löpbandet och ersatt den vita tråkiga väggen på gymmet till naturen och friskluft. Sweden Runners är en rolig familjär löpargrupp som fått mig att bli mer motiverad och känna att min prestation räknas. Jag kan själv välja vilka av deras grupper jag vill springa med, vilket är perfekt då det inte alltid är samma dagar man får tid över samt att jag kan välja vilket träningspass jag är sugen på att träna då passen är varierande så som intervaller, backövning, teknik osv. Detta passar mig perfekt då jag gillar varierande träning även om allt handlar om löpning i grunden.

Jag har alltid varit skygg för gruppträning då jag varit rädd för att vara sämst i gruppen, men under de passen jag varit med på är det ingen som ses som sämre än någon annan. Passen är anpassade så alla kan vara med i sitt egna tempo och ingen ses som sämre eller bättre. Mycket glädje och motivation sprids både från coacherna till deltagarna men även deltagarna sinsemellan. Jag menar vem blir inte motiverad av att få en massa hejande och sympatiklappningar under ett träningspass.

Jag är som sagt ingen elitlöpare men jag är en glad löpare !

Om jag ska rekommendera något för en nybörjare så är det att börja med intervallerna, dom är jobbiga både psykiskt och fysiskt men verkligen guld värda! Införskaffa er en bra träningsklocka, det hela blir mycket roligare när du kan se dina distanser och lättare att utvecklas när du kan hitta ditt tempo. Såklart köp ett par bra löparskor. Man kan säga att fötterna är som personligheter alltså väldigt olika ! Någon vill ha närkontakt med marken och andra gillar mycket dämpning. Jag är en person som gillar dämpningen, på grund av mitt opererade knä känns det tryggt med en mjuk sko som svampar tag om dina fötter. Utan att göra reklam för några specifika företag vill jag ändå rekommendera er att prova Hokas skor (om ni vill ha en dämpad sko ), dessa har räddat mina knä och fötter från mycket onödig plåga.

Sedan tycker jag ni ska prova en gruppträning med Sweden Runners, har ni inte provat än så gör de! Det är en sån stor gemenskap, glädje, motivation och möjlighet till att utvecklas som löpare.

“Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder”, detta gäller även vid träning. Jag var den personen som tittade märkligt på de människor som sprang ute i regn förr i tiden och tänkte men hur kan man utsätta sig för sådant. Idag är det jag som tar på mig kläder efter väder och ger mig ut i alla väderslag. Så ett tips är att köpa träningskläder du är bekväm i och som kan användas i alla väderslag. Prova att ta en runda i regnet, du kanske blir imponerad över hur skönt det kan vara med lite regn stänkandes mot huden under ett träningspass för att sedan komma hem till en varm dusch och kanske något gott att fika som är mer än välförtjänt !

Så vad är mitt nya mål nu när jag klarar milen?

Jag ska delta i BUS – backyard ultra sydkusten 2019 som arrangeras av Sweden Runners i Trelleborg. Vilket är ett lopp var man ska springa en bana på cirka 6,7km inom en timme och ju tidigare du kommer i mål desto mer tid för vila innan nästa start går för att springa banan igen. Detta fortsätter man med tills kroppen säger stopp. Ni skulle bara veta som jag längtar! Det kommer bli en stor utmaning då man ska intala sig själv om att ge sig ut igen, men jisses vad roligt det ska bli att få se hur många varv man faktiskt klarar.

 

Så till er alla som funderar på att börja springa, börja!
Nedvärdera inte er själva såsom jag gjorde utan tro på er själva.
Kunde jag så kan även du!
Bli medlem hos Sweden Runners som jag, det hjälper otroligt mycket som motivation och utveckling.
Det tar sin tid att utvecklas men ändå snabbare än vad du tror.
Du är inte ensam om att kämpa utan vi är många som svettas.
Lycka till!

 

 

Mitt nya jag 🙂

 

Mitt tidigare jag 🙂