Äventyrslöparen Jonas ny ledare i Lund

Det har blivit dags att presentera ännu en av våra nya ledare i Sweden Runners och denna gången är det Jonas Perssons tur att berätta lite om sig själv. Jonas är ledare för Sweden Runners – Lund som har sitt första provträningspass imorgon tisdag 27/2. Varmt välkommen till Sweden Runners Jonas!  

Hej Jonas verkligen jätteroligt att du hörde av dig till oss och det känns gött att det nu har blivit dags att komma igång med Sweden Runners i Lund. Vi kör väl igång vår lilla intervju och du får gärna börja med att berätta lite om dig själv Jonas.

Hej, ja det ska bli skoj att köra igång nu, det visar ju tyvärr lite småkallt och bistert väder imorgon men jag kommer att bjuda på ett träningspass där man håller värmen!
Så vem är jag då? Jag är en kille på 47, sambo med Lena Gustafsson. Fem barn tillsammans, och just nu har vi ett varannanveckasliv med barn ena veckan och vi för oss själva den andra veckan.

Jag har ett stillasittande jobb inom IT, men kompenserar det med ett aktivt liv på fritiden där löpningen tar en stor plats. Det stora intresset för löpning är något jag delar med min sambo, och det är fantastiskt att kunna få dela ett så stort intresse tillsammans. Vår träning gör vi mestadels på egen hand, men det är underbart att kunna resa iväg på resor och tävlingar tillsammans och få njuta och glädjas åt varandras prestationer.

Jag har en idrottsbakgrund inom innebandyn där jag nådde mina höjdpunkter med ett par säsonger i division 1. Efter innebandyn tog det ett par år innan jag fann löpningen 2005-2006. Jagade distanser och tider ett antal år, men det var först när jag för fem år sedan prövade på mitt första längre traillopp som jag ”hittade hem” i min löpningen. Året efter träffade jag Lena genom löpningen, och efter det har min löpning tagit en annan inriktning där jag mer söker äventyr och strapatser än att jaga tider på olika lopp. Jag har väl en 25-30 lopp på marathondistansen och där över i min välfyllda ryggsäck.

“Just do it. Don’t wait”

Jag känner igen mig väldigt mycket i allt du säger där, dels det du säger om att det är fantastiskt att kunna ha en så nära person som Lena för dig och Petra för mig att få dela samma intresse med. Samt det du säger om att du “hittade hem” i löpningen när du väl sprang ditt första längre traillopp. Vi är väldigt lika där. Och tyvärr som jag förstått så finns det mer likheter fast denna gång mellan Petra och dig som inte är lika roliga?

Ja precis, för snart fem år sedan drabbades jag av cancer, och efter det har jag insett så skört livet är och att man aldrig vet hur långt det blir. Så det gäller att fånga tillfället när det dyker upp. Just do it. Don’t wait.

Precis det är helt rätt och för oss så var det ju faktiskt cancern som gjorde att vi våga ta efter dina ord “Just do it. Don´t wait”. Det är väldigt bra ord som många fler borde lyssna till och ta efter. Att du drabbades av cancer har jag förstått det som att det är en av anledningarna till att du fortsatt med löpträningen?

Ja absolut men först och främst löptränar jag för att må bra men också för att vara i bra fysisk form om jag skulle bli sjuk igen. Men sedan älskar jag löpningen och alla de vänner som jag träffat genom trail- och ultralöpningen. Det är fantastiskt att få träffa så många ”goda” människor. Människor som tar sig tiden att stanna upp och fråga hur det är om de träffar på någon som har det svårt.

Vi ska börja avrunda med ett par frågor men jag kan inte mer än hålla med om vad du säger, löpningen skapar en fantastisk sammanhållning och det är underbart hur mycket vänner man träffar genom den! Men vad var det som gjorde att du kontaktade oss i Sweden Runners?

Jag har hört väldigt gott om er, bland annat hur väl ni arrangerade BUS ifjol. Sedan när jag började kolla upp er lite så såg jag att jag delade mycket av era idéer kring det mer kravlösa inom löpningen och att kunna njuta av löpning i naturen.

När sedan annonsen om att ni sökte ledare dök upp, så hörde jag av mig rätt omgående. Som sagt tidigare; just do it. Don’t wait.

Och vi är väldigt glada att du hörde av dig! Så sista frågan, har du nåt tips som löpcoach till våra medlemmar?

Pröva dig fram och finn den träningsform du tycker om, den du kan längta till att få utföra nästa gång. När du väl hittat vad du tycker om att träna så är det mycket lättare att få kontinuitet i träningen, och det är i mångt och mycket nyckeln för en skadefri och sund träning.

Stort tack Jonas och varmt välkommen till Sweden Runners!

 

Sweden Runners – Lund har riktig uppstart tisdagen den 3/4 och kommer att träna ute Skrylle med samling kl 18:30 vid spårinformations tavlan på tisdagar. Imorgon den 26/2 är det ett provträningspass tillsammans med Jonas i Skrylle, samling kl 18:30 vid spårinformationstavlan.