Team Sweden – Marcus Ekenstierna

Det är ett speciellt år och det blir ett speciellt världsmästerskap i Backyard Ultra detta år! Den 17 oktober så arrangerar Sweden Runners Big Dog´s Satellite World Championship i Älvdalen. En tävling där 15 st löpare ifrån Sverige kommer att tävla mot 25 st andra länder och göra upp om världsmästartiteln! Fram till den 17/10 kommer vi med några korta snabba frågor att presentera dom 15 st löpare som ingår i det Svenska landslaget. Denna gång presenterar vi Marcus Ekenstierna!

Team Sweden Marcus Ekenstierna Sweden Runners

Denna gång presenteras mannen som satt banan för helgens lopp. En man som ni oftast inte hittar i startfållan på loppen utan vid sidan om i sin roll som tävlingsledare. I somras gav pandemin honom chansen att springa ett av Sweden Runners lopp, en chans han tog då han till sist stod som Last One Standing på Sweden Runners Backyard Ultra, välkommen till laget Marcus Ekenstierna!

Hej Marcus, berätta lite om dig själv?
Halloj, heter Marcus Ekenstierna, 35 år gammal skåning som är bosatt i Älvdalen. Hamnade i Älvdalen 2016 då min fru Petra fick för sig att vi skulle utbilda oss till Fjäll och Äventyrsledare. Fyra år senare är jag fortsatt kvar i Älvdalen och tillsammans med Petra har jag grundat och driver Sweden Runners.

Din bästa löparprestation enligt dig själv?
Ett lopp jag alltid kommer ihåg är ett 18 km lopp på Kullamannen våren 2016, allt flöt på och jag kommer ihåg att jag blev så förvånad över att jag kunde hålla en så bra kilometertid på Kullaberg.

Men jag får också nämna Ultravasan 90 2018, ett lopp som jag hade usel uppladdning inför men sprang i mål på plats 33 har jag för mig och med en alldeles fantastisk känsla i kroppen.

Bästa löparminne?
Det är svårt att välja bara ett, färskaste minnet är ifrån i somras när jag vann SR Backyard Ultra. Jag kände mig så stark dom dagarna och känslan var att jag kunde fortsätta hur länge som helst.

Men egentligen så är dom starkaste minnena ifrån loppen vi arrangerar, high-fivsen, glädjen, prestationerna och allt man får vara med om i rollen som tävlingsledare.

Ett annat minne är när jag och Petra var i Transylvanien och sprang. Fantastiskt vackert och ett äventyr vi gjorde tillsammans!

Hur har du laddat inför detta världsmästerskap?
Jag har försökt hitta en go känsla i kroppen och tagit det lugnt nu dom sista två veckorna inför loppet. Vill kunna ställa mig på startlinjen med lätta ben som bara flyter fram längs banan.

Vad äter du dagen innan loppet?
Normalt sett så äter jag alltid lax och kokt potatis dagen innan loppet. Men denna gången så startar inte loppet förrän kl 14:00 och då får det bli lax och potatis till lunch innan start. Men för att svara på frågan så tror jag på att det kommer bli en god hamburgare.

Har du några “cravings” under ett Backyard Ultra? Något du inte kan vara utan?
Egentligen inte, försöker hålla ett jämt energiintag under hela loppet och försöker vara så snäll det bara går mot magen. Jag sätter lite delmål längs vägen, tex att efter varv 12 ska jag få dricka lite Coca Cola. Sen blickar jag tex mot nåt varv på morgontimmarna för då väntar frukost.

Tack så hemskt mycket Marcus, vi önskar dig ett stort stort lycka till den 17 oktober!

Den 17 oktober kl 14:00 startar Big Dog´s Satellite World Championship. Loppet kommer ni att kunna följa via denna Facebookgruppen och @swedenrunners Instagram.

Löparna tar väldigt gärna emot massor av pepp och hejarop inför och under loppet! Marcus följer ni på hans Facebook och Instagram @marcusekenstierna