Team Sweden – Niclas Gällentoft

Det är ett speciellt år och det blir ett speciellt världsmästerskap i Backyard Ultra detta året. Den 17 oktober så arrangerar vi Big Dog´s Satellite World Championship i Älvdalen. En tävling där 15 st löpare ifrån Sverige kommer att tävla mot 25 st andra länder och göra upp om världsmästartiteln! Fram till den 17/10 kommer vi med några korta snabba frågor att presentera dom 15 st löpare som ingår i det Svenska landslaget. Denna gång presenterar vi Niclas Gällentoft!

Sweden Runners Niclas Backyard Ultra

Denna gång presenterar vi ett välkänt namn i ultra Sverige, Niclas Gällentoft! Niclas har vunnit Backyard Ultra Sydkusten två gånger, Sölvesborg Backyard Ultra en gång och stod förra året på Big Dog´s Backyard Ultras startlinje!

Hej Niclas, berätta lite om dig själv?
Jag heter Niclas Gällentoft och bor i Göteborg, är 48 bast. En skåning som efter 4 år på Gran Canaria och 1.5 år i Norge hamnade i Göteborg 2010 för att kärleken och min numera fru bodde där. Jag jobbar på Kvik och bygger kök på dagtid och tränar på kvällstid. Älskar att resa och tillbringar gärna semestern på Gran Canaria tillsammans med min fru Carina där vi kutar runt i bergen och njuter av god tapas på kvällarna, det har blivit lite av ett andra hem för oss.

Din bästa löparprestation enligt dig själv? 
Det får nog bli mitt Transgrancanaria 360, 2017. När jag bara varit i ultraträsket i två år, då sprang jag detta race på 265 km och 13000 hm. Vi var tre svenskar på startlinjen av denna första upplaga. Fanns bara ett mål i sikte, att vara första svensk i mål. Efter 95 timmar och 45 minuter och endast 5.5 timmes sömn så korsade jag mållinjen 

Jag var första svensk och är fortfarande enda svensk som gjort detta race. Eventuellt blir det en till TGC 360 nu till våren 2021

Bästa löparminne?
Målgången efter nästan 4 dygn på TGC 360 är ett minne jag tar med mig och aldrig kommer glömma.

Men något som ger mig ståpäls är UTMB 2019. Starten med 2300 löpare och musiken som dånar i form av Conquest of paradise av Vangelis och när jag efter 43 timmar kommer ner i Charmonix efter 170km 10000 hm runt Mount Blanc. Har hört mina kompisar som haft möjligheten innan att få vara med på detta race om denna magiska målgången som väntar. Du blir mottagen som en rockstjärna oavsett vilken tid du kommer i mål på. Publiken står längs gatorna och hejar på, ger dig high five, kompisarna bjuder dig på en kram längs målrakan….. jag korsar mållinjen och får sitta ner, Tack för upplevelsen. Bin there, done that and get the finisher vest… YES!!!   

Sen måste jag ju få säga att att få stå på startlinjen på Big Dog hemma hos Laz i oktober förra året var en mäktig känsla tillsammans med Tobbe, Anna, Lisa, Pernilla och Per-ola. 

Hur laddar du inför detta världsmästerskap?
Har inte ändrat så mycket på min normala träning egentligen. Jag kör kanske lite mindre backträning, (springer ju gärna tuffa bergslopp), de sista 2 veckorna och drar ner lite på veckodistansen för att vara pigg i benen och resten av kroppen när det verkligen gäller, dvs klockan 14:00 den 17 oktober. Jag vill vara redo både kroppsligt och mentalt !!

Vill ju vara med länge och göra en god insats för och tillsammans med TEAM SWEDEN!! 

Vad äter du dagen innan loppet? 
Jag äter allt och ändrar inget på min mat. Lever som vanligt för det funkar för mig. 

Har du några “cravings” under ett Backyard Ultra? Något du inte kan vara utan? 
Jag har lite kärlek till Snickers så det åker garanterat ner i dropbagen. Har slutat med godis sedan semestern i augusti så jag får nog ha ett break dessa dagarna och sen starta om igen efter racet. Kan kanske hjälpa med en sockerkick för att vara vaken något dygn eller tre….

Tack så hemskt mycket Niclas, vi önskar dig ett stort stort lycka till den 17 oktober!

Den 17 oktober kl 14:00 startar Big Dog´s Satellite World Championship. Loppet kommer ni att kunna följa via Sweden Runners Facebook och Instagram @swedenrunners.

Löparna tar väldigt gärna emot massor av pepp och hejarop inför och under loppet! Niclas följer ni på hans Facebook och Instagram @ultraniclas