Tomas siktar på att springa långt på virtuella “ÄBU”

Sweden Runners bloggTomas Stöt från Mora har deltagit i alla ÄBU och så även i år står han på startlinjen för sitt favorit lopp, om än på ett lite annorlunda sätt. Omställningen till virtuellt hindrar honom dock inte från att fortsätta satsa högt och i år har han planer på att slå sitt tidigare Backyard Ultra rekord. 2018 slutade han nämligen på placeringen bakom Jonas Buud*, när han sprang 25 varv på den 6,7 km långa slingan. 

*Jonas Buud känd ultralöpare, bl.a. VM guld på 100 km och innehar banrekordet på Ultravasan 90

Hej Tomas, berätta lite om ditt tidigare deltagande i ÄBU?
– När jag för snart fyra år sedan fick höra om Backyard Ultra konceptet tyckte jag att det lät helt galet! Nyfikenheten tog dock över och jag kände mig tvungen att anmäla mig för att se vad det var frågan om. Första året bestämde jag mig för att max springa 12 varv. Men efter 12 varv kände jag mig fortfarande hyfsat fräsch och började redan då planera att året därpå dubbla antalet. Mycket riktigt så gick planen i uppfyllelse och 25 varv blev 2018 års resultat. Förra året gick det tyngre, med en sliten kropp som under året fixat flera 100-miles lopp blev jag tvungen att kliva av efter 22 varv. Gemensamt för alla år är ändå den underbara stämningen och fantastiska Marcus och Petra som gör att jag återvänder år efter år!

Vad har du för mål med årets virtuella “ÄBU”?
Mitt mål är förstås att slå mitt tidigare rekord och därmed också distansrekord. Samtidigt kommer det nog bli en tuffare mental kamp nu när loppet sker virtuellt och man inte kan se sina medtävlande.

Hur känns den omställningen, att loppet nu kommer att ske virtuellt?
Det är självklart sorgligt att det inte blir som vanligt. När man har trevligt folk omkring sig blir det lättare att komma över mentala svackor som kan uppstå under ett långt lopp. Å andra sidan förstår jag att det är de enda alternativet i nuläget. Årets “ÄBU” blir därför en större utmaning än tidigare år.

Så här några veckor innan start, hur ser dina fysiska och mentala förberedelser ut?
Jag springer mellan 40 – 100 km i veckan och då gärna trail eller transportlöpning mellan hem och jobb. På helger blir det ofta nåt härligt långpass för att fortsätta bygga upp uthålligheten och på tisdagar är det förstås intervaller med Sweden Runners i Älvdalen. På det mentala planet försöker jag mest bara visualisera loppet och tänka på hur kul det ska bli.

Vad ger löpträningen dig?
För mig betyder löpning fysiskt-och psykiskt välmående. Att få möjlighet att fortsätta ha ett långt och friskt liv med nya utmaningar, vänner och fantastiska naturupplevelser!

Slutligen, vilka är dina bästa tips för en lyckad Backyard Ultra?
– Dela upp loppet – Att bryta ner loppet i beståndsdelar gör det lättare mentalt.

– Se fram emot höjdpunkterna-  t.ex pizza, solnedgång, soluppgång, marathonpassering m.m välj ut dina egna höjdpunkter och se till att fira när du kommer dit.

– Visualisera att du är någon annanstans-  “När det går riktigt tungt tänker jag att jag sitter i en buss, tittar ut genom fönstret och att det inte är ett dugg jobbigt”

– Fokusera på ditt eget lopp-  När det känns tufft är det lätt att tänka på hur pigga alla runt omkring verkar, strunta i det.

– Rätt utrustning- Använd bara välbeprövade skor och kläder som inte skaver.

– Ha kul!

Vi tackar Tomas Stöt för denna intervju gjord av hans dotter Hanna Stöt och önskar Tomas och alla andra som ställer sig på den virtuella startlinjen på lördag ett stort lycka till! Är du inte anmäld till helgens lopp än så hittar du all info om loppet och resterande lopp i TRS Virtual Series HÄR

Blogg Sweden Runners